Templu al artei si culturii romanesti

Templu al artei si culturii romanesti
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Templu al artei si culturii romanesti, ATENEUL ROMAN a fost construit din leul primit de la fiecare roman.

La 14 ferbruarie 1888 a fost inaugurat Ateneul Roman.
Cladirea, care este realizata intr-o combinatie de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost construita intre anii 1886–1888, prin staruinta lui Constantin Esarcu, dupa planurile arhitectului francez A. Galleron, pe baza de subscriptie publica, sub lozinca “Dati un leu pentru Ateneu”.

Ateneul Roman a fost ridicat in Gradina Episcopiei, teren ce apartinea familiei Vacarestilor. Multi contemporani au criticat amplasamentul … caci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orasului si foarte greu de ajuns, mai cu seama iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neaparat ales acest loc „la marginea orasului”, era critica lor principala. In 1886 a inceput constructia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscriptie publica, la indemnul Dati un leu pentru Ateneu.

La recomandarea arhitectului francez Charles Garnier, autorul Opéra Garnier din Paris, planurile cladirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, in asa fel incat sa se poata folosi fundatia deja turnata a manejului inceput de „Societatea Equestra Romana”.

Ateneul a fost consolidat, restaurat si modernizat in perioada 1994-2004 de arhitectele Ana Braniste, Raluca Nicoara si Gabriela Mindu impreuna cu inginerii Dragos Badea si Silvia Caraman. A fost redeschis in 2005, cu ocazia editiei a XVII-a a Festivalului International George Enescu.

Circular, dominat de o mare cupola, cu fatada principala in stil neoclasic, Ateneul are aspectul unui templu ionic, cu sase coloane frontale si doua laterale. La intrarea principala, cele opt coloane ionice au proportii similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole.

Fatada este un peristil cu latimea de 48 m. Sub peristil se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al Romaniei, Vasile Lupu si Matei Basarab. Inaltimea totala a cladirii pana in varful cupolei este de 41 m.

In interior, sala de concerte, cu un diametru de 28,50 m, si o inaltime de 16 m, are 600 de locuri la partere si 52 de loji (in total aproximativ 794 de locuri).

In conferinta tinuta la 14/26 februarie 1888, Alexandru Odobescu declara: „N-ar fi o adevarata minune a artei picturale feeria de scene din istoria nationala cu care dorim a vedea acoperita friza ce inconjoara sala circulara a viitorului nostru ateneu?”

[huge_it_gallery id=”3″]

Cativa ani dupa aceea, pe peretele circular al ateneului a fost scris cu literele aurite: „Loc rezervat marei fresce ce va reprezenta fazele principale ale istoriei romanilor”.

In anul 1901, pictorul Stefan Popescu a prezentat prima oferta pentru infaptuirea acestei opere de arta. Oferta i-a fost refuzata deoarece suma necesara, cel putin 80.000 de lei, a parut enorma.

In 1933, dupa 32 de ani, a inceput ornamentarea frizei, acceptandu-se proiectul elaborat de pictorul Costin Petrescu (1872-1954) din Pitesti. Fresca, inceputa in 1933 si inaugurata in seara zilei de 26 mai 1939, lata de 3 metri si lunga de 70 de metri, se intinde deasupra lojilor, de jur imprejurul tamburului cupolei, cu exceptia locului unde se afla scena. Este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei.

In timpul regimului comunist din Romania, fresca de la Ateneu, pictata de Costin Petrescu, a fost acoperita cu catifea rosie, cu scopul de a ascunde rolul monarhiei in istoria Romaniei[5]. A stat ascunsa privirilor aproape doua decenii (1948-1966).

Ateneul Roman este inscris in Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, monument de arhitectura de grupa valorica A, de valoare nationala si universala.

Monumentul este protejat si prin Legea nr.5/2000, Lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului National-PATN, Sectiunea III, Zone protejate, Valori de patrimoniul cultural de interes national.

In ziua de 21 martie 2007, cu prilejul marcarii, in Romania, a aniversarii a 50 de ani de la semnarea, la la 25 martie 1957, a Tratatului de la Roma, care a instituit Comunitatea Economica Europeana, pe zidul Ateneului Roman a fost asezata o placa spre a marca includerea acestui monument pe lista Patrimoniului European, aprobata cu ocazia Consiliului informal al ministrilor culturii din Uniunea Europeana, care a avut loc la Berlin, la 13 februarie 2007.

Templu al artei si culturii romanesti, Ateneul Roman ramane, nu doar o cladire de patrimoniu universal, reprezentativa ca arhitectura pentru Romania si Balcani (cu trimitere la antichitatea greceasca), ci si un simbol de traditie spirituala a unui popor.

A concerta pe podiumul Ateneului Roman din Bucuresti echivaleaza astazi in arta lirica cu aparitia pe scena Teatrului Scala din Milano. Templul din inima capitalei s-a transformat in „cartea de vizita” nepieritoare a Romaniei contemporane.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie