Primul Nobel romanesc

Primul Nobel romanesc
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

La data de 19 noiembrie 1912 se nastea omul de stiinta George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina, in 1974, pentru contributiile la intelegerea structurii si organizarii functionale a celulei. A descoperit ribozomii si a descris sistemul si functiile membranelor intracelulare.

”M-am nascut in noiembrie 1912 in Iasi, vechea capitala a Moldovei, in estul Romaniei. Educatia mea a inceput in acel oras si a continuat prin luarea bacalaureatului la Liceul “Al. Hasdeu” din Buzau. Tatal meu, Emil Palade, a fost profesor de filozofie, iar mama mea, Constanta Cantemir Palade, a fost invatatoare. Mediul familial m-a ajutat sa capat, cu timpul, un mare respect pentru carti, scoala si educatie.

Tatal meu a sperat ca eu sa urmez, ca si el, filozofia in mediul universitar, dar am preferat lucruri tangibile si mai specifice – si astfel, influentat de rudele de varsta mea – in 1930 am intrat la Scoala de Medicina de la Universitatea din Bucuresti.

George-Emil-Palade-romanul-care-a-primit-Premiul-NobelInca din primii ani de studentie am manifestat un interes crescut pentru stiintele biomedicale, ascultandu-i si vorbind cu Francisc Rainer si Andre Boivin, profesori de anatomie si biochimie. Ca urmare, am inceput sa lucrez ca asistent la laboratorul de anatomie, in timp ce eram student”, povestea George Emil Palade in autobiografia pe care acesta a scris-o in 1974, cu ocazia decernarii premiului Nobel pentru Medicina.

A obtinut titlul de doctor in medicina cu o teza asupra unor probleme de structuri histologice.

Boala lui Arghezi si plecarea in SUA

In anul 1939, Palade a fost chemat sa faca parte din echipa medicala care il trata pe Tudor Arghezi. Marele poet suferea de o sciatica extrem de dureroasa, care nu dadea rezultate la niciun tratament, incat chiar medicii s-au gandit sa propuna in nomenclatoare: ”Boala lui Arghezi”. Desi nu a reusit sa ii gaseasca un remediu, tanarul George Emil Palade a decis sa opreasca administrarea morfinei, cu sprijinul puternic al sotiei poetului, Paraschiva Arghezi.

In perioada 1942 – 1945, ani ai celui de Al Doilea Razboi Mondial, Palade a servit in Corpul Medical al Armatei Romane.

In 1946 s-a casatorit cu fiica industriasului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiica, Georgia Palade Van Dusen, si un fiu, Philip Palade.

A plecat cu sotia sa in Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetator la Universitatea Rockefeller din New York. A obtinut in 1952 cetatenia americana.

”In timp ce lucram acolo l-am cunoscut pe Albert Claude, care a venit pentru a face o prezentare privind activitatea sa in microscopia electronica. Am fost fascinat de perspectivele deschise de constatarile sale si extrem de fericit atunci cand, dupa o scurta discutie, el m-a rugat sa vin sa lucrez cu el la Institutul Rockefeller de Cercetari Medicale in toamna aceluiasi an. Aceasta intalnire cu Albert Claude a fost una oportuna mai ales ca Chambers s-a pensionat in acea vara”, isi continua el autobiografia.

Cel mai important element al cercetarilor lui Palade a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. A pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Impreuna cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulara”), una dintre cele mai importante publicatii stiintifice din domeniul biologiei celulare.

Decorat de Ronald Reagan

In 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Stiinte a SUA. In 1973 a parasit Institutul Rockefeller, transferandu-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).

In 1974 dr. Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology (in traducere: „pentru descoperiri privind organizarea functionala a celulei ce au avut un rol esential in dezvoltarea biologiei celulare moderne”), cu referire la cercetarile sale medicale efectuate la Institutul Rockefeller pentru Cercetari Medicale).

George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. In 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei romano-americane de arte si stiinte (ARA) la Universitatea din California.

La 12 martie 1986, presedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Nationala pentru Stiinta pentru „descoperirea fundamentala” a unei serii esentiale de structuri complexe cu inalta organizare prezente in toate celulele biologice.

In 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de Colan.

George Emil Palade a fost intotdeauna pasionat de istorie si de latina, ultima disciplina l-a si ajutat sa creeze termeni si denumiri pentru biologia celulei.

A murit in Statele Unite la varsta de 96 de ani.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie