Masa ursitoarelor, un ritual important in satul traditional maramuresean

Masa ursitoarelor, un ritual important in satul traditional maramuresean
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Una dintre vechile traditii din satul maramuresean este cea legata de ursitoare. Masa care le era destinata are o incarcatura ritualica deosebita. Femeile care erau pe cale de a naste puneau pe masa mancare pentru ca ursitoarele sa fie multumite si sa-i prezica ,,de bine” copilului.

In vechile sate maramuresene exista credinta ca la nasterea unui prunc ursitoarele ii “pecetluiesc” destinul. Etonologul Pamfil Biltiu spune ca obiceiul a disparut, insa batranii isi mai amintesc despre aceasta veche credinta. Obiceiul este unul care a atras atentia specialistilor si a fost studiat de-a lugul timpului de etnologi. “In Nasterea la romani, autorul Simion Florea Marian o asociaza cu Parcele de la romani. El spune ca este o influenta romana”, explica el.

De asemenea, arata el, aceasta era o credinta careia in vechime i se acorda o importanta deosebita. “Femeile, cand incepeau sa aiba durerile facerii, ele puneau pe masa mancare pentru ursitoare. Puneau niste faina, iar daca se vedea urma prin faina, insemna ca ursitoarele au fost pe acolo. De obicei lasau taitei cu lapte, pentru ca laptele are o simbolistica aparte. Este un aliment fundamental al vietii si semnifica imortalitatea. Ursitoarele sunt niste spirite ale destinul si anticipeaza destinul”, mai spune etnologul.

Potrivit acestuia, ursitoarele erau fiinte fantastice, pe care le putea auzi doar moasa. “Copiii pe vremuri erau nascuti acasa, asistati doar de moase empirice. Cand stiau ca vin durerile facerii, puneau pe masa mancarea. Ursitoarele nu puteau fi vazute, se zicea ca le vede doar moasa, dar in alte parti se spunea ca le poate vedea si lauza (femeia care a nascut, n.r.)”, mai arata etnologul Pamfil Biltiu.

Legende despre usitoare care inca mai sunt spuse la gura sobei

In satele din Maramures exista numeroase legende care inca mai circula, avand la baza tema ursitoarelor. Una dintre ele, potrivit etnologului Pamfil Biltiu, se zice ca s-a intamplat la o casa unde femeia se pregatea sa nasca, iar un soldat “ratacit” cumva pe drumuri a ramas “de mas” (peste noapte, n.r.).

In noaptea respectiva, femeia a nascut o fetita, iar ursitoarele i-au prezis ca fetita, cand va fi mare, va deveni sotia soldatului. El atunci a vrut s-o ucida pe fetita, a luat-o si a infipt-o intr-un gard. Dar fetita n-a murit, insa i-a ramas un semn in locul unde a fost ranita de parul din gard”, reda el povestea. “Multi ani mai tarziu, el (soldatul, n.r.) a tot umblat prin lume si a cunoscut o fata care i-a placut si s-a casatorit cu ea. Apoi, la un moment dat, el a vazut ca are un semn in partea din spate, o cicatrice si a intrebat-o de unde este semnul, iar ea i-a povestit toata istoria. Atunci el si-a dat seama ca este exact fetita pe care a vrut sa o omoare cand s-a nascut, spune etnologul.

Alte legende despre imposibilitatea de a evita destinul prezis de ursitoare inca mai circula prin sate, insa acum sunt cunoscute doar de batrani. “Se zice ca la nasterea unui copil, ursitoarele i-au spus ca va muri in fantana. Parintii lui atunci au astupat fantana si aduceau apa din vecini. Intr-o zi, insa, au lasat o galeata cu apa langa fantana, iar copilul a cazut cu capul in galeata si a murit inecat”, mai spune el.

Cele trei ursitoare din mitologie aveau roluri precise, fiecare. “Doua dintre ele urseau de bine, iar una de rau”, completeaza etnologul. Cea mai mare dintre Ursitoare este cea care “tine fusul vietii”, a doua este Soarta, iar a treia este Moartea. Termenul de “a ursi” vine din limba greaca – ursa – care inseamna “a prevesti”. La greci, zeitele destinului erau numite Moire. In prezent, pornind de la aceast veche credinta, la botezul copiilor se fac adevarate spectacole.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie