Lungul drum de la Hobita la Paris. Cum a devenit Constantin Brancusi unul dintre cei mai apreciati sculptori din lume

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

”Simplitatea nu este un tel in arta, dar ajungi fara voie la ea, pe masura ce te apropii de sensul real al lucrurilor”

Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876, in satul gorjean Hobita, fiind al saselea copil al sotilor Radu Nicolae si Maria Brancusi. Inca de mic copil, invata sa sculpteze in lemn, fiind fascinat de ornamentele obiectelor pe care le vedea in jurul sau. In copilarie, fuge de mai multe ori de acasa, pentru a incerca sa se intretina singur.

Studiile primare le incepe la scoala din comuna natala, Pestisani, apoi le continua la Bradiceni. In perioada 1894-1898 urmeaza cursurile Scolii de Arte si Meserii din Craiova, unde studiaza mecanica, tamplaria, turnatoria, prelucrarea metalelor si sculptura in lemn. In 1897, isi petrece vacanta de vara muncind in sectia de finisare artistica a unei fabrici de mobila din Viena. La sfarsitul acestei experiente, obtine un „Certificat de capacitate”.

In 1898, Brancusi se stabileste in Bucuresti. Aici, se inscrie la Scoala de Belle-Arte, pe care o absolva in anul 1902.

Prima opera cu care tanarul Brancusi s-a facut remarcat a fost „Bustul lui Vitellius” , pentru care obtine un mic premiu, in perioada cat era student in Capitala. Tot atunci, ii sunt recunoscute meritele pentru sculpturile „Cap al lui Lacoon”, „Studiu”si „Ecorseu”. Toate aceste opere au fost recompensate cu medalii de argint si bronz.

In 1903, Brancusi primeste comanda primului si singurului monument public, bustul lui Carol Davila. Sculptura a fost amplasata in curtea Spitalului Militar din Capitala. Fascinat de operele lui August Rodin si de miscarea artistica din jurul acestuia, artistul roman decide sa plece la Paris.

In anul 1904, artistul pleaca  in Germania, dupa care ajunge, pe jos, in Elvetia si, in cele din urma, in Franta. In 1905, este admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, insa, dupa un an este nevoit sa isi intrerupa studiile, datorita faptului ca depasise limita de varsta impusa de regulamentul scolii. In acelasi an, respinge propunerea lui Auguste Rodin de a lucra ca ucenic in atelierul sau, pentru ca, spunea Brancusi, „La umbra marilor copaci nu creste nimic”.

Prima mare expozitie a lui Brancusi s-a desfasurat la Société Nationale des Beaux-Arts, in anul 1906. In anul urmator, isi organizeaza un atelier pe celebra Rue de Montparnasee. Tot atunci creeaza operele „Rugaciunea” si „Sarutul”. Aceasta este perioada in care sculptorul face cunostinta cu cei mai importanti artisti parizieni de la acea vreme: Guillaume Apollinaire, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp etc.

Pentru Brancusi urmeaza o perioada in care este implicat in expozitii colective, desfasurate atat la Paris, cat si la Bucuresti. In cadrul acestora sunt dezvelite sculpturile precum „Domnisoara Pogany”, „Muza adormita” sau „Maiastra”.

Inceputul Primului Razboi Mondial il surprinde pe Brancusi in prima sa expozitie realizata peste ocean. Este vorba de un eveniment organizat in cadrul Photo Secession Gallery din New York. Aici, operele sculptorului roman sunt foarte bine primite. Pana la sfarsitul marii conflagratii, Brancusi continua sa expuna in cadrul unor expozitii organizate atat in Franta, cat si in Romania. In tot acest timp, sculptorul executa primele sale lucrari in lemn:”2 Cariatide” si „Fiul risipitor”. La Wildestein Galleries, din New York, in 1926, artistul organizeaza cea de-a doua expozitie personala.

In anul 1918, sculptorul creaza prima versiune a „Coloanei Infinitului” („Coloana fara sfarsit”). Aceasta a fost inspirata din stalpii caselor taranesti din satul sau natal si reprezenta nevoia de ascensiune spirituala a artistului. Celebra sa opera de arta a fost realizata cu scopul de a aminti de soldatii romani cazuti in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial.

Pentru Brancusi, urmatoarea perioada s-a dovedit cea mai productiva din toata cariera sa. Sculpturile din seria „Pasarea in vazduh” si ciclul „Ovoidului” sunt realizate in decada ce a precedat izbucnirii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In acest interval de timp, artistul isi expune operele in expozitii organizate atat in SUA, cat si in Elvetia, Olanda sau Franta.

In 1937 si 1938, se intoarce in Romania, pentru a participa la inaugurarea „Coloanei Infinitului”, a „Portii sarutului” si a „Mesei tacerii”, opere monumentale care au fost amplasate in gradina publica de la acea vreme a orasului Targu-Jiu. In anul urmator, Brancusi organizeaza ultima sa expozitie in SUA,, Muzeul de Arta Moderna din New York. In 1943, sculptorul executa ultima sa opera importanta, „Testoasa Zburatoare”.

Cea mai mare parte a lucrarilor executate de Brancusi in perioada interbelica au fost refuzate de recent infiintatul stat comunist roman, desi au fost lasate, prin testamentul sculptorului, drept mostenire pentru poporul sau. Cu toate acestea, in 1956, sculptorul a organizat prima expozitie personala din Europa, in cadrul Muzeului de Arta al RPR, din Bucuresti. In Romania, reputatia lui Brancusi a fost recunoscuta de-abia in 1964, odata cu instaurarea regimului Ceausescu. Atunci, statul comunist i-a atribuit titulatura de „geniu national”, incepand sa acorde operelor lui Brancusi atentia cuvenita.

Pe 16 martie 1967, Constantin Brancusi s-a stins din viata la Paris, fiind inmormantat alaturi de alte personalitati ale culturii mondiale, in cimitirul Montparnasse.

[huge_it_gallery id=”2″]

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie