Legendele de la Chicera Comorii, muntele din Apuseni unde a fost ingropata o mare cantitate de aur

Legendele de la Chicera Comorii, muntele din Apuseni unde a fost ingropata o mare cantitate de aur
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Muntii Apuseni sunt recunoscuti pentru bogatia resurselor minerale, mai ales in aur. De-a lungul vremurilor au aparut numeroase legende despre comori ascunse in munti, lacuri, galerii miniere, care au fost transmise din generati in generatie. Una dintre aceste legende, care a capatat in timp cateva versiuni, se refera la comoara de la Chicera Comorii.
Despre Chicera Comorii se spune ca a fost un lac, dar si un munte. De altfel, un varf cu acest nume exista in nordul Apusenilor pe teritoriul comunei Maguri-Racatau si are o altitudine de 1474 de metri. Astfel, legendele vorbesc despre o mare comoara pazita de o valva (zana rea), o comoara pentru care au murit cautand-o de-a lugul veacurilor, multi barbati, unii disparand fara urma.

Una din legende spune asa: „Comorile ard, dar cea care arde cu flacara galbena este o comoara buna, poti s-o iei ca nu-i pazita de valve. Altele ard insa cu o flacara de culoare verde, sunt pazite de un sarpe, de o valva, si nu poate fi luata de nimeni. Dar, de obicei legendele spun ca aurul acestor comori poate fi vazut numai de copii. Sa fie un copil de sapte ani si al saptelea copil din aceeasi familie. Sau o fata de sapte ani, daca-i legi degetele mari cu matase, ea poate vedea pivnitele cu comori”. Potrivit autorului Mircea Aries, in scrierile anticului Diodor din Sicilia, se spune ca la exploatarea aurului erau folositi multi copii pentru ca cele mai multe galerii erau foarte stramte, 1 metru inaltime si 0,6 m latime. Chiar si in tablitele cerate gasite la Rosia Montana se mentioneaza vanzarea si cumpararea de copii, folositi probabil pentru aceste galerii de exploatare a aurului.

untitled

Comoara imparatului Darius

Despre comoara din Chicera Comorii, cele mai multe legende spun ca si-ar avea originea de la trecerea imparatului persilor Darius, care, urmarit de Alexandru Macedon, si-ar fi ascuns aici comorile. Intr-una din legende numele acestuia este „Dar imparat”. Se spune ca pivnitele in care le-a ascuns au fost sapate de tigani dupa care, pentru a nu fi tradat locul comorii, acesti tigani au fost urmariti de armata si omorati in locul numit acum Tiganeasa, loc unde se aude mereu cantec de cetera (vioara) tiganeasca. In apropierea varfului Chicera Comorii din Apuseni exista un loc denumit Tiganese.

Vârful Chicera Comorii din nordul Apusenilor

Vârful Chicera Comorii din nordul Apusenilor

Intr-o alta forma a legendei, publicata in cartea Mariei Ionita – „Legendele Muntilor Apuseni”, cel care a ascuns comoara a fost un boier al locurilor: „A fost un boier si-a avut bani. Si argint si aur si s-a dus la Comoara. O manat niste tigani si i-o dus acolo sa ingroape banii sa nu-i mai capete nimeni si le-o spus sa nu spuie la nime. El, ca sa fie bizuit ca n-or spune tiganii o manat niste armata ca sa le taie calea si sa-i omoare pe tigani. Ca o stiut ca asa n-or mai spune catre nime. Si i-o prins acolea, le-o tinut calea pe drumul acela mai sus de casoaie si i-o omorat. Si de atunci asa ii zice la drumul acela, Tiganeasa. Da a fost o batrana si o fost la vaci. Avea furca si torcea. Si i s-o deschis acolo la Comoara unde a bagat boierul banii. Acolo era asa ca o pivnita. Si erau oameni acolo si la masa. Si au chemat-o si pe ea acolo. Ea a implantat furca in pamant si s-a dus acolo. Si daca s-a dus la ei, s-a inchis usa. Si a stat acolo si i-a fost bine. Cine stie cat a stat dar ei i s-a parut ca a stat numai un pic. Cand a iesit de acolo, n-au mai fost oameni cunoscuti. Era alt rand de oameni, atat a stat ea acolo.”

„Fantoma” orasului Cluj-Napoca

Tot in Chicera Comorii unii copii au vazut fantoma unui oras mare (legendele identificandu-l cu Cluj-Napoca), unde intr-o casa cu usile deschise era o masa de aur, cu mere de aur pe ea, pazite de doi zavozi (caini mari si rai) de piatra. Alte legende vorbesc de un cioban de aur cu oi de aur ascuns in acelasi munte, la Chicera Comorii. Interesant insa ca aproape toate aceste legende care vorbesc despre aur si despre cei care au sapat acolo pentru a gasi comoara se incheie cu constatari negative: „Si s-o ales nimica de toate”, ,,Dar n-o capatat nimica”, „N-o mai sapat ca era in zadar”, „Cand o ajuns la locul stiut n-o mai gasit nimic, nici groapa, nici aur, nici nimic, numai un loc plin de bolovani”.

Sunt totusi cateva legende care lasa o raza de speranta. Catunul Bogdanesti ar fi fost construit de Bogdan, un om care gasise o parte din comoara. Copilul acestuia (tot un copil) a vazut intr-o noapte un mos batran care l-a chemat si i-a aratat locul unde sa sape pentru a gasi o comoara. Era insa o conditie, sa nu sape singur. Dimineata i-a spus tatalui sau. „Si atunci zice tata-so: vai dragul tatii, hai sa mergem acolo si sa sapam, ca suntem multi si poate om gasi ceva. Si s-au dus si-o sapat si-au gasit numai aur. Si-o cumparat pamant, si-o facut case, si-o cumparat vite. Si acolo unde si-o facut el casa si ficiorii lui, la catunul acela i-o zas Bogdanesti. Si la locul unde o sapat de-o gasit aurul ii zice Comoara”.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie