Cum se prepara sapunul de casa. Reteta traditionala cu slanina si apa de ploaie

Cum se prepara sapunul de casa. Reteta traditionala cu slanina si apa de ploaie
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Un obicei vechi de pe vremea bunicilor si strabunicilor nostri si peste care s-a asternut praful este redescoperit in comunitatile din mediul rural.

Intr-o perioada in care piata produselor cosmetice abunda in sapunuri de diferite forme si culori, care mai de care mai parfumate, mai bogate in chimicale, unele delicate si hidratante, altele antibacteriene ori abrazive, varianta naturala traditionala, realizata dupa reteta bunicii, tinde sa fie data uitarii.

In comuna natala a marelui istoric Simion Barnutiu – Bocsa, judetul Salaj, acest obicei vechi, practicat in secolele trecute in mai toate gospodariile taranesti, a fost reinviat la initiativa conducerii Primariei, in parteneriat cu Centrul de Informare si Marketing Turistic. Ideea a venit din dorinta de a redescoperi si promova traditiile de odinioara, dar si pentru a arata turistilor care ajung pe aceste meleaguri ca totul se conserva. „La noi, la Bocsa, ca in taoate satele din Transilvania, sapunul nu se cumpara niciodata. Fiecare femeie din sat isi facea propriul sapun pe care il folosea la toate. Bunicile noastre obisnuiau sa faca sapunul din soda caustica, grasimi animale si plante uscate, pentru a mirosi frumos”, sustin reprezentantii Centrului.

Metoda de realizare a sapunului de casa este una simpla, ce nesita doar cateva ingrediente: slanina (4 kg), untura (cel mult un sfert din greutatea totala), soda caustica (1 kg), un pumn de sare grunjoasa si apa de ploaie (circa 10 litri). Pentru un produs parfumat si bogat in proprietati terapeutice, pot fi adaugate plante naturale precum urzica, musetelul, pelinul.

Se recomanda precautie la utilizarea sodei caustice. Pentru ca la contactul cu pielea, aceasta substanta produce arsuri, trebuie sa folositi manusi de cauciuc si ochelari de protectie o adaugati in cazan.

Toate cele de mai sus se pun la fiert intr-un cazan, la foc mic, pentru aproximativ 7-8 ore, perioada in care se amesteca continuu, cu o lingura de lemn, pentru a nu se arde. Cand e gata, se lasa la racit, apoi se portioneaza cu un cutit. Un astfel de sapun home-made, frumos ambalat, pe care bunicii il foloseau atat pentru igiena personala, cat si la spalatul hainelor, va fi daruit ca suvenir fiecarui turist care ajunge in Bocsa.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie