Cascada Pisoaia si Dealul cu melci, doua frumuseti spectaculoase din Apuseni

Cascada Pisoaia si Dealul cu melci, doua frumuseti spectaculoase din Apuseni
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Cascada Pisoaia si Dealul cu Melci sunt doua rezervatii aflate pe teritoriul administrativ al comunei Vidra, in Muntii Apuseni, foarte aproape una de cealalta. In ultimii ani au devenit atractii turistice cautate mai ales in sezonul cald. Avantajul este si accesul foarte facil pentru vizitare.

Cascada Pisoaia, cunoscuta si sub numele de Cascada Miresii, este rezervatie peisagistica si se intinde pe o suprafata destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervatia peisagistica Cascada Pisoaia se afla pe un prag stancos de calcare cristaline de varsta paleozoica, incadrata intr-o padure de fag si arbori izolati de rasinoase. Caderea de apa se realizeaza de la aproximativ 18 m inaltime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stancos pe care se scurge. Formatiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului maresc spectaculozitatea zona.

Apele din zona sunt bogate in calcar, acopera totul cu depuneri, si dau nastere la numeroase formatiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confectioneaza cruci care pot fi vazute langa biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie caramizi cu ajutorul carora isi imprejmuiesc casele. Aflata intr-un peisaj captivant, la aproximativ 500 de metri de la sosea, Cascada Valul Miresii, cum mai este cunoscuta, ofera un “spectacol” racoritor si privelisti linistitoare, care cu siguranta va vor impresiona, mai ales daca sunteti sensibili la frumusetea creata de Dumnezeu.

1

Cascada Pisoaia este declarata rezervatie peisagistica si se intinde pe o suprafata destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervatia peisagistica se afla pe un prag stancos de calcare cristaline de varsta paleozoica, incadrata intr-o padure de fag si arbori izolati de rasinoase. Caderea de apa se realizeaza de la aproximativ 18 m inaltime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stancos pe care se scurge. Formatiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului maresc spectaculozitatea zonei.

Cascada este spectaculoasă şi iarna

Cascada este spectaculoasa si iarna

Apele din zona sunt bogate in calcar, acopera totul cu depuneri, si dau nastere la numeroase formatiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confectioneaza cruci care pot fi vazute langa biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie caramizi cu ajutorul carora isi imprejmuiesc casele. Cascada Pisoaia se afla in comuna Vidra, sat Nemeai, pe Ariesul Mic, la confluenta cu paraul Slatina, in imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiesti – Avram Iancu. Se afla in versantul drept al Ariesului Mic, visa-vis de Dealul cu Melci, o alta rezervatie, paleontologica, care atrage prin aspectul sau ciudat. Este vorba despre o puzderie de formatiuni sub forma de melci, incrustate in piatra in urma cu mai bine de 65 de milioane de ani. Peste 30 de specii de moluste si-au lasat aici amprenta pe o suprafata de 4,30 ha, alcatuind acest recif senonian, bizar in ochii oricarui calator.

Dealul cu melci s-a format in milioane de ani

Dealul cu melci s-a format in milioane de ani

Rezervatia Dealul cu melci este un unicat geologic, fiind, totodata, unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Dealul cu melci, din punct de vedere geologic, reprezinta un conglomerat de gresii si marne in care au fost incrustate zeci de specii de moluste. Gasteropodul dominant in aceste straturi de gresii fosilifere este ,,Acteonella giganteea”, o scoica cu cochilie in forma de melc. Zona a fost declarata rezervatie naturala datorita valorii sale stiintifice reprezentata de sedimentele Cretacicului superior, formate in fundul stancos al unei mari. Din cauza presiunii si a actiunii timpului, in milioane de ani, bancuri imense de melci s-au pietrificat, rezultand rezervatia din prezent.

4

Cu usurinta se pot observa formele si marimile diferite de melci cimentati in stanca, in straturi ce variaza intre 8 si 10 m grosime. Rezervatia se intinde pe 0,67 hectare, iar aria protejata stiintifica ajunge la 4,30 hectare. Rezervatia paleontologica Dealul cu melci este situata la o altitudine de 650 m, in judetul Alba, comuna Vidra — sat Nemesi — pe stanga vaii Ariesului Mic — la 15 kilometri de orasul Campeni si aproximativ 2 kilometri de centrul comunei Vidra.

Cum ajungi la Vidra: Din Turda pe DN75, din Alba Iulia pe DN74, din Deva pe DN76, apoi pe DN75, din Albac pe DN75 spre Vadu Motilor – baraj Mihoiesti spre comuna Avram Iancu pe DJ 762 pana in Vidra. Accesul spre cascada si Dealul cu melci este semnalizat la marginea drumului judetean. In zona exista mai multe pensiuni unde se poate obtine cazare la preturi avantajoase. Ultima pensiune a fost inaugurata in 2015, se afla in imediata apropiere a celor doua obiective turistice si a preluat denumirea “Dealul cu melci”.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie