Autorul fotografiei emblema a lui Mihai Eminescu

Autorul fotografiei emblema a lui Mihai Eminescu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

O fotografie facuta in graba la Praga in anul 1869 avea sa devina peste ani emblema lui Mihai Eminescu!

Avea 19 ani si o cariera in fata care avea sa il faca nemuritor! Portretul a fost realizat in Piata Sf. Wenceslas: profil aproape sculptural, frunte inalta, par pe spate, papion.

Autorul celebrei imagini e un fotograf ceh, Jan Tomáš, cunoscut de catre personalitatile culturale ale momentului. N-avea cum sa banuiasca ca fotografia realizata de el va reprezenta mai tarziu portretul oficial al scriitorului.

Henriette (Harieta) Eminescu mentioneaza intr-o scrisoare adresata Corneliei Emilian ca fratele ei s-a fotografiat pentru “hatarul” Veronicai Micle.

autorul-fotografiei-emblema-a-lui-mihai-eminescu-istorie-romania-ruralaIn epoca, intaia fotografie a lu Eminescu n-a fost perceputa ca imagine absoluta, ci a fost vazuta ca o fotografie reusita de tinerete: “Portretul, despre care vorbim si pe care l’am vasut intr-o excelenta reproducere (dupa original) la d. A. C. Cuza, ne da impresiunea unui frumos tanar, care daca nu aduce prea mult cu poetul de mai tarziu arata deslusit caracterele fisionomice ale acestuia. Ras la mustati si cu parul mare – reminiscente ale vietii de actor – Eminescu ni se infatiseaza deja cu figura-i distinsa: cu capu-i cesarian remarcabil, cu fata de un oval clasic, cu fruntea larga, neteda, nobila, cu ochii luminosi, visatori, cuminti, cu gura expresiva, cu toate trasaturile fetiǐ ca esite din inspiratia unui mare artist al armoniei plastice”, spunea criticul Ion Scurtu.

Din pacate, ocaziile in care poetul s-a lasat fotografiat au fost foarte rare, astfel ca dintre toate aceste poze, numai patru sunt recunoscute ca portretele lui Eminescu, iar dintre cele patru, numai una a ramas in istorie, confundandu-se cu intreaga lume a poeziei sale. O fotografie multiplicata in miliarde de exemplare, insotita de o certitudine: “Asa a aratat Eminescu”.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie