1 Mai, în comunism și în democrație. Defilările erau obligație de serviciu

1 Mai, în comunism și în democrație. Defilările erau obligație de serviciu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
În comunism, participarea la manifestații era o obligație peste care nu puteai trece. Cei care se împotriveau, erau considerați inamici ai regimului.
Pe vremea regimului comunist, data de 1 Mai era un prilej de manifestări megalomanice și pretext pentru propagandă. Muncitorii din fabrici și uzine îmbrăcați cu cele mai frumoase haine, pionierii și șoimii patriei erau obligați să participe la parade cu pancarte uriașe sau fotografii cu Nicolae și Elena Ceaușescu și să scandeze lozinci de preamărire. În timpul manifestaţiei, erau prezentate realizările PCR și era exclusă o posibilă abatere de la regulă sau absenţa cuiva, pentru că sancţiunile erau pe măsură. Cetăţenii erau încolonaţi în funcţie de întreprinderea la care lucrau şi stăteau ore în şir la coadă, pentru a ajunge, timp de câteva secunde, în faţa tribunei oficiale, şi a fi salutați cu o mişcare de mână de reprezentanții partidului- stat.„Trăiască Partidul Comunist Român în frunte cu secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu“, „Trăiască comunismul, viitorul luminos al întregii omeniri!“, „Trăiască Nicolae Ceauşescu, cel mai iubit fiu al poporului, ctitorul epocii de aur!“. „Ceauşescu – Muncitorii“, „Ceauşescu P.C.R.“, erau lozinci folosite în acea vreme.
clipboard02_87

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu „sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.

Protipendada petrecea la Snagov

După manifestările publice de 1 Mai, protipendada PCR se retrăgea și petrecea la Palatul Snagov. Familia Ceauşescu organiza mese festive cu sute de invitați în care participanții erau aleși pe sprânceană.
Românii de rând mergeau la un grătar, participau la serbări, spectacole artistice şi manifestări cultural-educaţionale. Alții preferau să se uite la televizor, pentru că de 1 Mai beneficiau de un program prelungit de la 11.30 până la 22.00, în loc de 20.00 şi 22.00.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Din aceeasi categorie